Ubuntu és PHP megoldások

Érdekességek, trükkök, tudni valók Ubunturól és PHP-ról

VPN - Virtuális Privát Szerver HowTo

2010.12.22. 13:50 gH0StArthour

A téma adott, már egy éve pezsegnek a fórumok tőle.

Hogy mi is az a VPN?
Leegyszerüsítve annyi, hogy egy magán hálózatot hoz létre. Olyan, mintha otthon van egy routered, és a router mögött van több számítógép. És a ráadás, hogy ezt eléred neten keresztül, ami a fenti példára nem igaz.

Úgy értve, hogy eléred, hogy mint kliens, tudsz csatlakozni abba a hálózatba, mintha a routerhez lennél kötve fizikailag. De mégsem.

Tehát, a szerver Ubuntu. A kliens lehet bármelyik operációs rendszer, én eddig WindowsXP-n teszteltem sikerrel. Windows 7 is a palettán volt, de ott router gyanuval kapcsolódás után ledobta az alanyt a hálózatról.

Pontos leírást nem akarok közölni, csak pár extra változtatást, áltam letesztelt beállítási paraméter, de ez változhat a kiszolgáló szervertől függően.

Perpillanat ebben a megoldásban ezt a leírást találtam, ami a legfrissebb:

http://riobard.com/blog/2010-04-30-l2tp-over-ipsec-ubuntu/

Ez müködik is, mint amint feljebb írtam, pár változtatással, finomítással.

 

Tehát, a linken megadott leírás készen is van. Jön a probléma, hogy pppd szerverünk valamiért előszőr 900kb/s-nál többet nem enged sávszélességnek. Ezt kicsit körbe lövöldözve, sikerült megspékelnem 1,1MB/s sebességre, ugye ami 8,8 Mb/s körül ingadozik.
Hogyha megfigyeljük az interfaceket (lsd. ifconfig), akkor a ppp0 MTU-ja 1400-ra van állítva. Ez szép és jó, ugye az ethernet interface MTU-ja 1500. Namármost, hogyha ezt átírjuk a ppp -hez tartozó beállító fájlban 1280 -ra, akkor elérhető a kliens teljes sávszélessége. (persze, ha a szerveré több, vagy egyenlő).
Referenciaként ez az oldal szolgál: http://rootmanager.com/ubuntu-ipsec-l2tp-windows-domain-auth/setting-up-openswan-xl2tpd-with-native-windows-clients.html

A két leírás hasonlít. Ebben van szó arról, hogy azért 1280, mert Vista Távoli Asztal kapcsolatánál kidobja őt a hálózatról. Érdeks, hogy nálam pont más miatt kell ez.
És érdemes arra figyelni, hogy a ppp démon még lekap az MTU-ból 6bitet, a csomagok fejlécei miatt. Így, akár tesztelhető 1286-al is.

Innentől kezdve, hogyha sikerül a kapcsolat, a szerverre még rakhatunk fel egy SAMBA kiszolgálót, megosztáshoz. PPP képes mysql-ből felhasználót kezelni, mint plugin. Erre legalább 3 megoldást lehet találni neten.

Jön még egy érdekes dolog a sávszélességgel kapcsolatosan.
Nem szeretnénk mondjuk, hogyha házi szerver, és haver a teljes sávszélességet felemésztené a napi pornóvideójával, vagy torrentjével. Ittj ön közbe a u.n. TC, amivel a ppp interfészekre, vagy akár IP-re is állítható sávszélesség korlátozás.

 

Még hozzá kell hogy tegyem, a legelső linken, ahol található maga a VPN telepítése, ott ír egy bizonyos bugról, amit az openswan okoz. Mindenképen érdemes letölteni, és újraforgatni az openswant, mivel a bug Ubuntu 10.04.1 alatt elérhető verzióban is benne van. És, ami a HowTo-ban van verzió, nem a legfrissebb. Tehát, érdemes megkeresni és leszedni a legújabbat, és azt beforgatni.
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság hálózat ubuntu phone apt get mysql ppp vpn ipsec ubuntu hack virtuáls magán hálózat mtu vpn howto ipsec howto

A bejegyzés trackback címe:

https://phpubuntu.blog.hu/api/trackback/id/tr462532395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása