Ubuntu és PHP megoldások

Érdekességek, trükkök, tudni valók Ubunturól és PHP-ról

Web szerver PHP alapon

2011.04.20. 00:47 gH0StArthour

Ez már tényleg a nagyon elvetemült dolgok közé tartozik, hiszen aki ismeri, tudja is, hogy PHP-nak sajnos vannak hátrányai, függetlenül, hogy könnyen használható CLI, azaz "parancs soros" programként is.

Ismert tény, hogy néha szereti felzabálni a memóriát, így nagyon figyelni kell parancssoros alkalmazásakor. De lássuk is mi a téma...

http://nanoweb.si.kz

És igen, létezik!

Mi is ez? Hát egy webszerver PHP-ban, az oldalon is ezt próbálják bizonygatni. Sajnos a fejlesztése már rég óta nem megy.

PHP Pear -ben is található egy csomag, amellyel könnyen hozhatunk létre démon programokat. De ez a Web szerver más.

Telepítése roppant egyszerű:

Töltsd le a PHP4 -et, forgasd be. Ne felejtsük el a következő képen futtatni a ./configure parancsot:

A futáshoz szükséges:

--enable-cli --enable-sockets --enable-pcntl

Míg, opcionális:

--enable-mime-magic --with-zlib --with-mysql --with-ldap

Ezek után jöhet maga a webszerver, persze ha sikerült a PHP4-et beforgatni.

Letölt, kicsomagol után:

./install-sh

Előugrik egy !ablak, amely a telepítési paramétereket mutatja. Majd install. És készen is van, telepítettünk egy apache, lighttpd és barátai tudásának szintjén lévő webszervert.
A legjobb, hogy nem kell php-n kívül más program nyelven programozási tudás, hogy modul-t írjunk hozzá. Esetleg bugot javítsunk.

Böngészőnkben nyissuk meg a localhost címet, majd ott találunk egy linket a Webes admin felülethez. Virtuális hoszttól kezdve gyakorlatilag a php beállításait is tudjuk szerkeszteni. És kezel a .htaccess-hez hasonlóan könyvtár alapú beállításokat is.

Átírható benne, hogy bizonyos állományokat milyen cgi-vel futtasson. Kipróbáltam, hogy a php-t már a php5-ös verziójával futtassa, de sok sikert eddig nem értem el vele. Mert az oldal csak töltött, és töltött. De, ez lehet oka annak is, hogy jelenleg egy agyon hackelt PHP-vel rendelkezem csak saját gépen.

A másik ami még szemet szúrt, hogy a nanoctl start parancs kiadása után, ír egy bizonyos hibát, és onnantól az a terminál használhatatlanná válik, minthogyha valami alkalmazás elkapná a bevitelt a termináltól.

 

Érdekességnek jó, semmi egyébnek. Nem hiszem, hogy nagyon alkalmas lenne egy olyan szerveren, ahol éles alkalmazások futnak.
 

Szólj hozzá!

Címkék: firefox szerver sql web php hálózat php5 install alapú webszerver terminál terminal check transmission virtuáls magán hálózat szerver statisztikák php4

A bejegyzés trackback címe:

https://phpubuntu.blog.hu/api/trackback/id/tr952841370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása