Ubuntu és PHP megoldások

Érdekességek, trükkök, tudni valók Ubunturól és PHP-ról

Számítógép takarítása

2012.03.15. 07:49 gH0StArthour

 Bár ez sem linux, és nem is windows :) de érdemes időt pazarolni erre a rituáléra.
 

Az új munkahelyemen van egy pár gép, szám szerint 4 darab, amit aktívan használunk is. Ez a négy gép képviseli az elmúlt 10 év számítógép korszakait, mondhatnám hogy a P4-től a mostani szintig. 

A legrégebbi gép is maximum portalanítva volt. A sorban az enyém a második, hogyha a legöregebbtől jövünk a legfiatalabb gépig. Na az enyém még nem látott porszívót sem :)

A lépések a takarításnál egyszerűek voltak. Oldal burkolat le, porszívó be és adjunk az élvezetnek. A porcicák hangosan hörögtek fel a gépházból, miközben éppen beszippantotta őket a porszívó. Teljes izgalom, ahogyan a körülbelül 4mm-en álló por eltűnik a fém felületekről.

Fontos arra figyelni, hogy a ventilátorokat megpörgetheti a porszívó szívó ereje. Ezeket ilyenkor le kell fogni óvatosan, hogy ne pörgesse meg egyáltalán őket. Mert hogyha netán a porszívó megpörgeti, túlhajthatja azt és veszíthet a teljesítményéből. 

Van nekem egy vékony végű kis fogóm, ami takarításkor azt a jó célt is tudja szolgálni, hogy a processzort hűtő bordák közül, és a ventilátor és a borda közti résekből szépen kiszedje azt az összeragadt porhalmazt, ami az évek során össze tud gyűlni. Ilyenkor is figyelni kell azért, hogy nehogy megsérüljön a lapátja a hűtőventilátornak. 

A régebbi hűtő foglalatokat még viszonylag könnyű leszenvedni az alaplapról. Viszont a régi, rászáradt paszta miatt a processzor is jött vele. Magyarán úgy téptem ki a processzort a foglalatából mint a huzat :)

A figyelmemet még az keltette fel, hogy túl sok pasztát nyomtak a processzor és a borda közé, így a túl sok paszta, ami nem tapasztotta a processzort a bordához, átalakult és mint vastag por szállt fel és ülepedett le a processzor foglalata köré. Ettől is meg kell ám szabadulni, de a módszerről lejjebb.

A processzort óvatosan le kell tépni a hűtőbordáról. Ezután jól jön egy unatkozó, még tiszta kezű kolléga, aki letakarítja a processzor hátlapjáról a még rászáradt pasztát. (Mert ugye én már a lehető legtöbb pasztát ami a hűtőbordán volt össze fogdostam)

A régi pasztát a legegyszerűbben (Figyelem! Termék megjelenés!) Tesco-s popsitörlő kendővel lehet levakarni. Ugyan így kell a processzorral is eljárnia az unatkozó kollégának.
Fontos, hogy a processzor lábak között ne legyen semmilyen szennyeződés, így a pasztát is ki kell varázsolni a lábak közül, a szélein sem lehet.

Én még a processzor foglalat körül is a törlőkendővel körbe törölgettem, hogy ne szálljon bele a foglalatba a régi, már porrá változott paszta. (Érdemes még az alaplapot is körbe törölgetni vele, ugyan így a videó kártyát és a többi eszközt is)

Ezek után ha már mindent kiportalanítottunk, jöhet az összeszerelés. Én még a P4-es gépet megszabadítottam 3-4 fölösleges kábeltől is.

Először is a processzort be kell rakni a foglalatába. Arra ügyeljünk, hogy helyes pozícióban helyezzük bele, és a lábak mind teljesen beleálljanak a hozzájuk tartozó lyukakba. Tehát teljesen süppedjen a foglalatba. (A processzor kitépése után a foglalatot leszorító kis kart felfele kell állítani, akkor van un. nyitott állapotban) majd a kis kart nyomjuk le és akasszuk bele a kis kiálló bigyóba. (Tehát állítsuk zárt állapotba) Ilyenkor egy kicsit elmozdítja a processzort valamilyen irányba. 
Mindezek után, nyomjuk egy kisebb borsószemnyi pasztát a processzor tetejére, és kicsit kenjük is szét rajta. (Ne nyomunk rá túl sokat, mert akkor megint az a helyzet áll fent, hogy a felesleges paszta elszárad, és porrá válik)
Ekkor a hűtőt egy mozdulattal kell ráhelyezni a processzorra, óvatosan, hogy a pasztát ne nyomja túlságosan is szét. Majd fixáljuk le a hűtőt az alaplaphoz.
Innentől ennyi a takarítás, mehet vissza az oldallap a házra. 

Amikor bekapcsoljuk a gépet és a kollégák kiemelik, hogy nem lett halkabb, szimplán közölni kell, hogy én nem is mondtam olyat, hogy halkabb lesz :)

 

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság processzor karbantartás számítógép tisztítás

A bejegyzés trackback címe:

https://phpubuntu.blog.hu/api/trackback/id/tr864317817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása