Ubuntu és PHP megoldások

Érdekességek, trükkök, tudni valók Ubunturól és PHP-ról

Gnome 3.0

2011.05.15. 14:51 gH0StArthour

Ki ne ismerné a GNOME -ot, akik Linuxot használnak. A 3.0-ás érdekes fajta lett. De ne ugorjunk még ennyire előre.

 

Még a Natty megjelenése előtt, az első alfa, béta verziók publikálásakor már sokan szidták a fejlesztőket például a unity miatt. Érdekes egy "állat" lett. Akinek eddig gondja volt az előző kiadásokban a videó kártyájával, az most ne számítson jobbra.
A "régi" GNOME felület (felül panel, alul panel Ubuntuban) is eléggé haza tudta vágni a felhasználói élményt. Én személy szerint át is álltam Xubuntura egy ideig.

A unity most rárak egy lapáttal a halálozási szintre. Alapból nem lehet kikapcsolni az effekteket, így számomra teljesen használhatatlanná vált. Próbálkoztam a unity 2d-vel is, nem sok sikerrel. Pláne disztribúció frissítés után.
Viszont, sok helyen is már lehet olvasni, hogy élvezhetjük a régi GNOME (felül panel, alul panel) elrendezést. Ezt a bejelentkezési képernyőnél választhatjuk, és hogy elkényeztessenek minket, választhatunk effektek nélkülit is.

Ez eddig szép és jó. De kérdezem én, Natty-ba miért nem raktak GNOME 3-at?

Tippem szerint, mert a GNOME 3-ban olyan megoldások vannak, amik bealázzák a unity-s elgondolást.

Ez lenne a gnome-shell. Ámúltam bámúltam amikor felraktam, csorgattam a nyálam, ez biztosan szaggatni fog huzamosabb használat után.

És láss csodát. Se flash szaggatás, se Firefox szaggatás, se menü effekt szaggatás. Az elrendezése szimpatikusabb, mint a unity-é. Jobban kézre állnak a dolgok. Míg unity-ban ki sem férnek az általam gyorsan elérhetővé tett ikonok, itt ez nem okoz gondot.

 

Lényegében 2 fő nézete van a felületnek. A fő nézet, amelyet alapból látunk a szokásosnál kicsit újabb. Felül egy panel szerű dolog található, középen az órával, jobb oldalt a fiók információkkal, hangerő stb. Míg a bal oldalán „Tevékenységek”, és mellette az éppen fókuszban lévő ablak ikonja és neve. Ez eddig szép. A panel le van kerekítve a két végén, átölelve az éppen fókuszban lévő ablak keretet, amely teljes méretre van nyitva. Tehát, az ablak keret is le van kerekítve. Minthogyha egybe tartoznának. (Ugye unity-ben maga az ablak címsor került a panelra, ahol a „Fájl, Szerkesztés” stb... menü kapott helyet).

 

Amikor egy program értesítést küld, az mind alul jelenik meg, középen egy fekete sávban fehér betűkkel és egy ikonnal. Ha rávisszük az egeret, további információt is közöl.

 

A jobb alsó sarokba húzott egérre előugrik az alsó panel, amelynek háttere átlátszó színátmenettel feketében végződik, fentről lefele. Itt vannak azok az ikonok, amelyek a régi GNOME elrendezésnél alapból Ubuntuban az óra mellett kaptak helyet.

 

A második nézetet két -féle képen lehet elővarázsolni.
Az egyik, hogy a jobb felső sarokban vonszoljuk az egeret, ekkor kék hullámzással jelzi a kurzur helyén, hogy most „megnyitom”. Ekkor a régi rendszer szerint a megnyitott ablakok listája jelenik meg rácsos nézetben, és baloldalt (mint unity-ben) a gyorsmenü.

A második módszer az előhíváshoz az, hogyha rákattintunk a felső panelon a „Tevékenységek” feliratra. Bár szerintem hibás fordítás, nem passzol a menünév.

 

Amikor ezt a nézetet látjuk, jobb oldalt választhatunk még az asztalok közül is.
A nézetben felül még két menüpont található: Ablakok és Alkalmazások

Az alkalmazásokra kattintva választhatunk feltelepített alkalmazásokból vagy jobb oldalt szűrhetünk a keresővel, a kategóriákkal.

 

Lényegében a unity és ez a GNOME3 elrendezés nem áll messze egymástól. Viszont a GNOME3 elrendezése nem szaggat, nem öli a videokártyámat, és szép.

 

Telepítése:

 

sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3
sudo apt-get updatesudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install gnome-shell

 

Nekem telepítéskor voltak függőségi gondjaim, de ezeket amik függenek érdemes törölni, mert a GNOME3-ban valószínüleg nem is lesz rá szükség.

 

És íme egy-két screen müködés közben:

 

Ez a belső nézet, felül a jobboldali ablakban a videó azért fekete, mert épp fekete volt :)


 Egy kép éppen arról, hogy egy videó fut a böngésző ablakában. (és nem szaggat:))

Egy kép az alap asztalról (módosított háttérképpel).

 

Mint, azt már GNOME-tól megszokhattuk, sajnos még így az elején van a GNOME3 projekt, bizonyos dolgok hiányosak.
Kapott új beállító menüt, de nem sok mindent lehet benne még beállítani, csak nagyon az alapvető dolgokat.

Szólj hozzá!

Címkék: firefox biztonság ubuntu háttérkép install üzenet apt get terminál unity natty gnome3

A bejegyzés trackback címe:

https://phpubuntu.blog.hu/api/trackback/id/tr322905437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása