Ubuntu és PHP megoldások

Érdekességek, trükkök, tudni valók Ubunturól és PHP-ról

Szerver statisztikák a legegyszerűbben

2011.01.01. 13:55 gH0StArthour

Ha már itt az új év, a szervereknek akkor is menniük kell. Gondolom mindenki kíváncsi, hogy mi mennyire terheli a gépét, legyen szó esti időszakról, vagy hajnalról.

 

Ubuntu alá (sok keresgélés és próbálgatás után) találtam egy nagyon egyszerű, és kis igényű statisztika rendszert. -Hogy ilyeneket miért nem tanítanak a suliban?

A neve nagyon releváns: „serverstats“.

Telepítése nem nagy ördöngösség, míg a működése is kutyafüle.

Lényegében ez egy php-ban írt rendszer, amely az rrd-re építve gyűjti a statisztikákat, és jeleníti meg nagyon szép és átlátható módon webszerverünk segítségével. Gyakorlatilag bármit lehet vele monitorozni, legyen az adatbázis, ftp mappák, Winchester-, processzor hőmérséklet, Winchester írás/olvasás, hálózati kihasználtság, iptables segítségével protokollokra felbontva is lehet statisztikát készíteni.

 

Tehát, a telepítése:

apt-get install serverstats

 

Az oldalán találunk segítséget, viszonylag jól dokumentált: http://serverstats.berlios.de

A beállító fájlok (minő meglepetés) php-ban vannak, az /etc/serverstats/ mappában. Míg, a webes felület a /usr/share/serverstats mappában. Így apache2-ben hozhatunk neki létre egy aliaszt:

Alias /serverstats /usr/share/serverstats

Vagy saját virtuális hosztot, mint aldomain vagy domain.

A beállító fájlok is jól vannak dokumentálva, aki kicsit is ért php-hoz, hamar rájön a szerkezetére.

Miután megvan a saját beállításaink, ellenőrizzük le mindenképen a crontabunkat. Ugyanis telepítéskor létrehoz egy bejegyzést, amit percenként futtat. Ez készíti el a statisztikákat. Érdemes lefuttatni saját kezüleg, hogy nincs-e benne hiba:

php -q /usr/share/serverstats/update.php

Manuális futásnál szépen kiírja, hogy éppen mit frissít vagy hoz létre.

 Íme egy terheltésgi statisztika (nem élő kép):

Sajnos a grafikonokon a szövegek ékezeti problémáját még nem sikerült kiküszöbölnöm :) 

Szólj hozzá!

Címkék: statisztika plugin sql hálózat php5 ubuntu ip install apt get mysql terminál terminal check ubuntu hack mtu serverstats szerver statisztikák

A bejegyzés trackback címe:

https://phpubuntu.blog.hu/api/trackback/id/tr262552093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása